Hírek, események

Jógahétvége Mahamandaleshwar Swami Vivekpurival

Intenzív Jóga a mindennapi életben hétvége volt Debrecenben. A május 12-14 között tartott hétvégi szeminárium ismét jó lehetőséget kínált számunkra arra, hogy kicsit több időt és energiát szánjunk a jóga elméletében és gyakorlatában való elmélyülésre. Mindezt tehettük Vivekpuriji vezetésével és jelenlétében.  

csavar2

A május 12-14 között tartott hétvégi szeminárium ismét jó lehetőséget kínált számunkra arra, hogy kicsit több időt és energiát szánjunk a jóga elméletében és gyakorlatában való elmélyülésre. Mindezt tehettük Vivekpuriji vezetésével és jelenlétében.  

A program egyik újdonsága az volt, hogy a Swami az ashramban kialakított helyiségben lakott, így szinte folyamatosan jelen volt a programon - természetesen a konyhában megtartott közös étkezéseken is. A gyakorlóterem zsúfolásig megtelt a gyakorlásokra de még így is ideális volt a létszám ahhoz, hogy mindenkire személyes figyelem jusson, Vivekpuriji szokásához híven körbejárt és  általában kb. 20%-al javított a testtartásokon néhány segítő húzással, nyomással. A teljes szombati nap igazi intenzív gyakorlás volt, az alábbiak szerint:

 

A szombati nap programja:

6.00 - 8. 30 : reggeli gyakorlás (ászana, pránajáma, meditáció)

8.00 - 10 .00 : étkezés

10.00 - 12.30 : előadás

12.30 - 14.00 : étkezés

14.00 - 17.30 : gyakorlás

17.30 - 19.00 : étkezés

19.00 - 21.30 :előadás, szatszang

A gyakorlás fénypontja a vállakozó kedv növelését célzó padma-majurászana volt, de az azt követő 1000 (nem elírás) kör (igaz finoman végzett) basztrika pránajáma is figyelmet érdemel, ha végül meg is elégedtünk négyszázzal. A program erős volt de a hangulat vidám maradt, énekléssel, mantrákkal és tréfákkal. Az előadásokon a helyesen értelmezett pozitív gondolkodás, az emberi agy tulajdonságai - melyek a jógában igen fontosak - is témaként szerepeltek, nagyon sok hétköznapi felismerés mellett. Táplálkozási tanácsokat is kaptunk, a fiatalok külön is a tanulással kapcsolatban. Hálásan köszöntünk el Vivékpurijitől a következő hasonló hétvége reményében és azzal a belső elhatározással, hogy a program fényeiből valamit átmentünk az elkövetkező hétköznapokra és további életünkre is.  

 IMG 3387 kicisvivektalk

Pin It