Gjána Ganga - Jógamagazin

A herceg és a Szvámí

Élt egyszer egy herceg, és a herceg udvarától nem messze egy híres jógi, szvámí lakott. Egy napon a herceg elhatározta, hogy meglátogatja és tanul majd tőle. Felpattant a lovára és arra felé vágtázott, bár pontosan nem tudta hogy néz ki, akit  keres és hol is lakik. Egyszer csak az út mentén megpillantott egy embert, ágyékkötőben, egy pokróccal a hátán, amint éppen az utat tisztította a tövises bokroktól. Hallod-e, nem tudod merre találom a szvámit? -  kérdezte tőle a herceg. Az ember azonban nem felelet. A herceg még egyszer megkérdezte, mire a válsz: Tudom is én, erre vagy arra. Na, te is bolond vagy! - morogta a herceg és egy haragjában kicsit odacsapott a lovaglópálcájával amint továbbindult.

Kisvártatva egy kunyhóhoz ért, amiben egy ember főzött éppen. Nem tudod, merre találom a szvámidzsít? - kérdezte a herceg. Szerencséd van, ez az ő kunyhója. Csak épp nincs itthon. Hol van? Hát az utat tisztogatja vagy kétszáz méterre innét. A hercegnek balsejtelme támadt, ami be is igazolódott amint a szvámidzsí megérkezett, a hátán a pálca nyomával. Bocsáss meg, kérlelte a herceg. Nem tettél rosszat, csak próbára tettél engem a tanulás megkezdése előtt - felelte a szvámidzsí. (Paramhansa Swami Maheshwarananda 2005 Zágrábi előadása alapján idéztem fel a történetet)

A történet első olvastra is tanulságos, de kicsit továbbgondolva még inkább. Miért nem válaszolt a herceg első kérdésére egyenesen a Szvámidzsí?

A történet elárulja, hogyan tanít a jógi. Először felpiszálta a hercegben lévő gőgöt kicsit tiszteletlen válaszával (erre vagy arra), majd a haragjában túl messzire menő uralkodót kényelmetlen helyzetbe hozta, pusztán azzal, hogy újra találkozott vele.  Nem hagyta azonban, hogy eméssze magát és feloldotta a lelkiismeret furdalását. De nem is árulta el a lecke igazi értelmét, arra a hercegnek magának kell rájönnie, hogy valóban a sajátja legyen a felismerés és erősebb legyen tőle. Olyan volt, mint egy sakkozó, aki néhány lépéssel mindig előre lát. Már akkor elkezdte tanítani a herceget, amikor még igazából nem is találkoztak.

Pin It