Skip to main content

Gjána Ganga - Jógamagazin

Tudás vagy bölcsesség? - az első történet

Lao Ce kínai filozófus az alábbiakban hívta fel a figyelmet az itellektuális tudás korlátaira: "A tanultak nem bölcsek, a bölcsek nem tanultak." Az alábbi történet is erről a témáról szól, kicsit bővebben.

A tudományos konferenciára utazó híres tudós a naplemente fényében megérkezi a Gangesz partjára, ott, ahol a folyó már nagyon széles. Révészt fogad, aki majd átviszi a túlsó partra. Rövidesen már a csónakban ül, a révész pedig evez.

Bővebben

  • Jóga

Válasz az utolsó pillanatban

 Mi a különbség egy majom farka és a szakállad között?  - kérdezte a kereskedő tiszteletlenül a Mestertől, aki éppen arra haladt néhány követőjével.  A tanítványok azonnal haragra gerjedtek és meg akarták torolni a sértést...

Bővebben

  • Jóga

A kobrapóz gyakorlása (bhujangasana) - videó

A kobrapóz egyike a klasszikus jógagyakorlatoknak. Több változatban is gyakorolható. A Jóga a mindennapi életben rendszer 5. szintjén található a gyakorlat, tehát nem a kezdőknek javasolt testtartások között.  Ha igazán biztonságosan szeretnénk gyakorolni akkor ne emelkedjen fel a medence a talajról és szükségtelen törekedni a kar teljes nyújtására.  A test súlyát jelentős részben a gerincmenti izmok tartják, és nem a kar.

Bővebben

  • Jóga

A gyakorlás fontossága

Egy forró nyári napon az utazó egy sivatagon lovagolt keresztül. Lova nagyon fáradt és szomjas volt.  Mindketten nagyon boldogok lettek, amikor a távolban megpillantottak egy oázist, ami az utazó számára vizet és élelmet jelent.

Bővebben

Hat óra Jóga

Hat óra Jóga: Önvizsgálati meditáció és dinamikus gyakorlatok

A Jóga a mindennapi életben rendszer egyedülálló önvizsgálati meditácós gyakorlata lépésről lépésre, az alapoktól ismeretet meg bennünket meditácó ősi technikáival és mutat biztos utat a sikeres gyakorláshoz.

Bővebben

A barátság próbája

A régi korokban máshogyan örökítették át a túléléshez, a kultúra fennmaradásához fontos tudást a fiataloknak, mint manapság.

Az ősi tanításokat a régiek szájról szájra adták tovább. Meséket, történeteket mondtak, amit élvezettel lehetett hallgatni és könnyen meg tudtak jegyezni. Minden történethez tartozott egy tanulság is, amit szintén elmondtak. Azután verses formába szőtték a mondandót, így születtek az epikus költészet remekei, például a Bhagavad Gíta, ami hiteles forrásként őrzi számunkra a jógatudást. Költő szépségű, rövidebb versek is születtek, amelyek megörökítik a jógik meditációban szerzett tapasztalatait, érzéseit, vagy a mesterek bölcsességét. Ezeknek a verseknek a közös éneklése a zeneiség miatt különösen kedvező hatású. Az alábbiakban egy történet következik.

Bővebben