Gjána Ganga - Jógamagazin

A sikeres és boldog ember

Milyen a sikeres és boldog ember? A lélektan és az eredeti jógatanítás hasonló válaszokat ad erre a kérdésre. Az érett személyiség a világot olyannak látja amilyen az valójában.  Nyitott az újra, könnyen épít be új ismereteket és azokat alkotó módon használja. Spirituálisan fejlett, azaz önmagát egy egység részeként fogja fel, ilyen világnézetet követ, hitet fogad el. Alapvetően szeretettel és elfogadással fordul embertársai felé, felismeri és tiszteletben tartja a személyiséghatárokat, tud bennsőségesen szeretni  és érzelmekkel telített kapcsolatokat létrehozni.

Hatékonyan tervezi az életét,  céljait rugalmasan célratörő tervekkel de nem mások rovására éri el.  A gondolkodás és cselekvés egyensúlya jellemezi, a jelenben él, stabil erkölcsi, morális értékek szerint.  Ezt mondja a lélektan, persze nagyon tömören. (Berentés Éva: Az érett személyiség, Pro Personal kiadó , 2012)

A jógik tanításaiban felismerhetjük mindezeket, akár Bhagwan Sri Deep Narayan Mahaprabhuji Arany Tanításaiban, akár a Jáma és Nijáma elveiben vagy Paramhans Swami Maheswarananda előadásait hallgatva. Csak néhány emlékeztető: Az ahimsza, a nem ártás elve  melynek érvényesülése éppen a kölcsönösen előnyös, egyenrangú, a személyiséghatárokat tisztelő, manipulációtól mentes nyílt kapcsolatokhoz és kommunikációhoz vezet.  A jelenben élés fontossága: "A tudás határtalan. Merülj el benne! Az élet rövid, tapasztalataink végesek. Engedd el, ami a múlté, és tudd, hogy a jelen pillanat is rögtön múlttá válik -  a jelenben alakítsd jövődet." A képen az Arany Tanítások szerzője, Bhagwan Sri Deep Narayan Mahaprabhuji látható. Találd meg önmagadban szilárd alapját, ami egyben tart! - mondja Swami Maheshwarananda. (Villach, 2014)

Pin It